Прийом вітаміну А: плюси і мінуси
Вітамін А у складі якого мікроелементи: ретиналь, ретинол і ефіри ретинила. Це жиророзчинний вітамін, який працює як оксидант і має відношення до окислювально-відновним процесам. Він впливає на синтез білків, попереджає старіння, впливає на жировий обмін і сприяє здоровому розвитку кісткової системи і зубів. Здатний накопичуватися в організмі і міститися в тілі для подальшого використання.
Яка користь вітаміну А?
Користь цього вітаміну значно вища, ніж ми думали. Насправді він добре впливає на травну, імунну і дихальну систему. Має ще ряд корисних функцій.
1. Зберігає здоров'я очей;
2. Прискорює лікування шкірних захворювань;
3. Стабілізує роботу серця і судин;
4. Перешкоджає онкологічних захворювань;
5. Забезпечує захист плоду його тканин і розвитку плаценти;
6. Стабілізує обмін речовин;
7. Зменшує ризик утворення каміння в нирках;
8. Захищає від депресії і поліпшує сон;
9. Оберігає від різних інфекцій;
10. Зміцнює імунітет.
Чим небезпечний недолік вітаміну А?
Брак може виникнути при неправильному харчуванні, коли в малій кількості вживається їжа, що містить вітамін а або бета-каротин. Дефіцит цього вітаміну є першою причиною сліпоти у дітей. А так само загальна сухість шкіри, слизової оболонки, розвивається иммунодифицит. При нестачі підвищується ризик смерті при інфекційних захворювань (кір, дихальних шляхів) та сечостатевої системи.
Джерела вітаміну А?
При перших симптомах дефіциту, треба їсти побільше продуктів, що містять ретинол і провітамін А. До них відносяться печінка тріски, печінка яловича та куряча. Жовтки яєць, скумбрія, форель, вершкове масло. В овочах: морква, петрушка, червоний перець, капуста, шпинат, батат.
Додатковий захист організму
У разі хронічної нестачі вітаміну А, можна вдатися до спеціальних харчових добавок. Застосовуючи їх курсом на кілька місяців. оптимальна середня денна доза становить 5000-10000 МО в день. Вибираючи ці комплекси, важливо віддавати належне перевагу перевіреним світовим брендам.